Fadi Fahad wint scriptieprijs Staatsrechtkring 2023

Met trots melden wij dat onze gewaardeerde collega en oud-student van de Master International Migration and Refugee Law, Fadi Fahad, de scriptieprijs heeft gewonnen van de Staatsrechtkring, de Nederlandse vereniging voor Staatsrecht.

Fadi schreef met zijn scriptie, ‘Een gewaarschuwd kabinet telt voor twee: over doorwerking van wetgevingsadvisering door de Raad van State in het migratierecht’, een originele, zorgvuldige, en uiterst actuele scriptie waarin hij voor vier wetgevingsdossiers onderzocht wat de regering deed met de adviezen van de Raad van State. Uit zijn scriptie blijkt dat de RvS binnen het migratierecht anderhalf keer vaker adviseert om een wetsvoorstel of ontwerpbesluit niet in te dienen bij de Tweede Kamer dan in andere beleidsterreinen. Bovendien blijkt de regering weinig tot niets doet met de adviezen van de Raad van State binnen de onderzochte dossiers. Fadi’s conclusies zijn belangrijk: er is geen eerder onderzoek gedaan naar de doorwerking van adviezen van de Raad van State binnen het vreemdelingenrecht.

De bevindingen uit zijn scriptie publiceerde Fadi in Asiel&Migrantenrecht 2023-10. Fadi’s scriptie werd begeleid door Martijn Stronks en Lieneke Slingenberg.