Bericht van De Nederlandse orde van advocaten over het regeerprogramma

ACMRL is trots dat onze collega Lieneke Slingenberg, met de ondersteuning van Fadi, heeft bijgedragen aan de kritische evaluatie van het beleid van de Nederlandse overheid door deel te nemen aan de onafhankelijke commissie van de Nederlandse Orde van Advocaten. De commissie heeft het regeerprogramma van het kabinet Schoof geëvalueerd in het licht van de rechtsstatelijkheid.

Deze kritische evaluatie is essentieel, aangezien de commissie negen onderdelen van het regeerprogramma heeft aangemerkt als in strijd met de rechtsstatelijke principes. Dit betreft met name het asiel- en migratiebeleid, waar de commissie constateerde dat er significante risico’s zijn op misbruik van noodbevoegdheden, zoals het voornemen om het staatsnoodrecht in te zetten. Ook de aangekondigde ‘asielbeslisstop’ en het nog verder versoberen van de opvang worden door de commissie als in strijd met de rechtsstaat gekwalificeerd.

Volgens de commissie ondermijnt dit niet alleen de toegang tot recht voor kwetsbare groepen, maar is er ook sprake van een onaanvaardbare schending van fundamentele rechten. De voorgestelde ‘asielbeslisstop’ en de verdere versobering van de opvangomstandigheden worden gezien als maatregelen die de kern van de rechtsstaat bedreigen. Dit leidt tot een situatie waarin de overheid bepaalde groepen burgers categorisch het recht op een eerlijke rechtsgang ontzegt.

Naast de kritische punten in het regeerprogramma zijn er ook achtentwintig ‘gele’ kwalificaties gegeven aan voorstellen die de commissie beschouwt als een risico voor de rechtsstaat en een zestal ‘groene’ voorstellen die de rechtsstaat kunnen versterken, zoals het recht op vergissen en gelijke sociale voorzieningen voor Europees en Caribisch Nederland.

Het rapport is gepresenteerd aan politici en de media en biedt een duidelijke oproep aan de regering om de rechtsstaat te versterken en kwetsbare groepen beter te beschermen. Lees hier het volledige rapport voor meer informatie.