Dialoog over actie ‘Groen Licht voor vluchtelingen’

Op maandag 20 december van 12.00 tot 13.00 uur organiseert debatcentrum 3D van de Vrije Universiteit Amsterdam een online dialoog over de actie ‘Groen Licht voor vluchtelingen’ die kortgeleden is georganiseerd op initiatief van Thomas Spijkerboer.

In Polen hangen bewoners langs de grens een groen licht aan hun huis als teken dat migranten in nood daar terecht kunnen voor hulp. Om dit te steunen hebben veel instanties en inwoners van Nederland op 10 december hun woning of gebouw groen laten kleuren. Ook de Vrije Universiteit Amsterdam deed daar aan mee.

De VU organiseert een bijeenkomst over de achtergrond van deze actie: de toestand aan de grens tussen Belarus en de EU-landen Polen en Litouwen. Tijdens deze bijeenkomst, die wordt gemodereerd door VU-hoogleraar Migratierecht Thomas Spijkerboer komen de volgende experts aan het woord:

  • Femke de Vries (Vluchtelingenwerk), die ingaat op wat er feitelijk aan de hand is
  • Maarten den Heijer (Universiteit van Amsterdam), die bespreekt of wat Polen/Litouwen doen overeenkomstig mensenrechten is, en of Belarus internationaal recht schendt
  • Maartje Terpstra (advocaat, actie Groen Licht) die vertelt waarom Groen Licht op deze ontwikkelingen reageert.

Na hun bijdragen voeren zij een gesprek naar aanleiding van inbreng uit publiek (via de chatfunctie).

Opgeven kan per mail: 3D@vu.nl. Je ontvangt dan een Zoom-link om de bijeenkomst bij te wonen.